3 europæiske vandreture til de hårdføre

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
3 europæiske vandreture til de hårdføre
Inspiration
27 August 2021

3 europæiske vandreture til de hårdføre

Martin Termansen - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Martin Termansen

- Bjergbestiger, vandrer og orienteringsløber. Eventyret er vigtigere end grejet... men grejet er også vigtigt.

Du har været på sommerfjeld i Norge. Vandret rundture i Harzen. Gået Skåneleden tynd. Nu higer du efter mere, og du drømmer om det helt store vandreeventyr. En vandretur, der kræver noget ekstra af dig: grundig forberedelse, stærk fysik, gode ben, is i maven på de stejle klippesider, og lidt mere end en uge hevet ud af kalenderen. Her kommer tre ture til dig, som er særligt hårdfør.


#1 Haute Route – fra Chamonix til Zermatt

Her er tale om en absolut alpeklassiker. Fra foden af Mont Blanc i Chamonix, Frankrig, til Zermatt nær Matterhorn i Schweiz. At ruten starter og slutter ved to af de smukkeste og mest ikoniske bjerge i Europa, er egentligt meget beskrivende for resten af turen. Højruten går nemlig igennem nogle af de mest storslåede landskaber, Alperne har at byde på. Og som du måske ved, siger det altså ikke så lidt.

Kigger man på tallene for ruten, står det dog hurtigt klart, at der ikke er tale om en slentretur. Du kan altså godt regne med at få sved på panden. I løbet af rutens 180 kilometer vandrer du over hele 11 skønne bjergpas og stiger svimlende 12.000 højdemeter, mens du snegler sig forbi 10 af de 12 højeste toppe i Alperne. Så husk vandrestavene!

Som så mange andre vandreture er der små variationer af rutevalgene undervejs. Haute Route har dog to hovedvarianter, som adskiller sig en del fra hinanden. Til de særligt seje findes den ældste udgave, der kommer over utallige gletsjere og når toppen af flere alpetoppe. Husk isøkse, reb og steigeisen – og en guide! Den nyere variant, den såkaldte ”Walker’s Haute Route”, tager dig udenom gletsjerne og deres dybe, farlige spalter. Så slipper du for at bekymre dig om tungt klatregrej og tekniske færdigheder. Men du snydes ikke for de vildt smukke udsigter fra alpestierne og de høje bjergpas undervejs.

Uanset om du vælger den klassiske gletsjerrute eller den nyere og i dag klart mest besøgte rute, er der mange hyggelige bjerghytter og bjergbyer undervejs. Her kan du spise gode måltider, proviantere til frokosten ude på stierne og lade vandrebatterierne op i en varm seng. Og når du ikke behøver tage telt, sovepose eller kogegrej med, kan du pakke rygsækken væsentligt lettere. Så måske Haute Route ikke er helt urealistisk som dit næste store vandreeventyr?

Læs mere om Haute Route på www.chamonix.net

#2 GR10 – fra hav til hav i Frankrig

Forestil dig at vandre i Pyrenæerne i mere end 50 dage i streg. At gå fra bjerghytte til bjerghytte og komme ind i en rytme, hvor vandring er livet, og livet er vandring. Hver dag skue op mod takkede bjergtinder. Tabe næse og mund over vilde vandfald. Mærke livet summe i frodige dale. Og køle kroppen af i klare bjergsøer. Det har du om noget mulighed for på GR10.

Navnet GR, der står for det franske Grande Randonnée, dækker over et system af hundredevis af forskellige langdistanceruter til vandring overalt i Europa. Ruterne kendetegnes ved undervejs at være markeret med en hvid stribe hen over en rød stribe. Måske du allerede har lagt mærke til dette på sten og skilte under dine vandreture rundt omkring i Europa? Alle GR-ruter har et unikt nummer.

GR10 er en af de mere legendariske af ruterne. Her er tale om en rutsjebane af en vandretur, der med sine 866 kilometer forbinder Middelhavet med Atlanterhavet. Undervejs kommer du til at tackle en samlet stigning på svimlende 48.000 højdemeter. Hele ruten løber i den franske del af bjergkæden Pyrenæerne, men du kommer tæt på den spanske grænse mange gange undervejs. Der er langs hele ruten mulighed for at overnatte i gites d’étape; det er små bjerghytter, der er lavet til vandrere og er klassiske for GR-langdistanceruterne. Så i det mindste behøver du ikke slæbe på telt, underlag og sovepose.

Har du ikke mulighed for at rive flere måneder ud af kalenderen, kan du jo tage turen i etaper. En model, som mange vandrere på ruten benytter. Så ved du også, hvor de næste mange vandreferier går henad.

Læs mere om GR10 på www.pyreneanway.com

#3 GR20 – Korsika fra nord til syd

GR20 på Korsika er muligvis den mest kendte af Europas GR-langdistanceruter. Hvis ikke en af verdens mest ikoniske vandreruter. Og der er ingen tvivl om, at der her er tale om en tur, der trækker tænder ud. Terrænet er notorisk hårdt på ruten, der slynger sig gennem bjergene fra nord til syd på den franske ø ude i Middelhavet. Du skal altså være klar på en hård, men stor, oplevelse.

Undervejs på turens 180 km kommer du igennem et vildt, alpint og udfordrende landskab. På de, afhængigt af formen, 10-15 dages vandring skal du bære dig selv op ad mere end 12.000 højdemeter. Og ved du endnu ikke helt, om du lider af højdeskræk, så skal du nok finde ud af det på GR20. Flere steder skal du passe på ikke at træde det mindste forkert, hvis du selv vil være der til at vise dine feriebilleder frem derhjemme. De eksponerede stier belønner til gengæld med nogle formidable udsigter over bjerge og Middelhav.

De stejle og udsatte klippesider er noget af det, som gør, at GR20 anses som den hårdeste og sværeste af Europas i alt mere end 60.000 km GR-vandreruter. Rygtet om, at ruten ikke er for alle, betyder også, at du kan være heldig at få store dele af den for sig selv. Noget, der er svært at finde på andre klassiske vandreruter i f.eks. Alperne. Jeg vil dog mene, at rygtet måske på nogle områder er løbet lidt fra virkeligheden, så har du godt med vandreerfaring og er i god form, og synes du Korsika lyder spændende, så tag afsted og få en kæmpe og vild oplevelse!

Læs mere om GR20 på www.corsica.forhikers.com/gr20

Uanset hvilken tur du vælger, så stor respekt herfra, og rigtig god tur!

Inspiration
Posted: August 27, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger