3 drømmeruter i Alperne

< Forrige artikel Næste artikel >
3 drømmeruter i Alperne
Inspiration
03 November 2021

3 drømmeruter i Alperne

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Der er så mange forrygende muligheder for vandreture i Alperne. Her er tre Alperuter, der er knap så kendte som de store klassikere, men disker op med alt det bedste, bjergkæden har at byde på. De her ruter byder på nogle af de smukkeste udsigter og oplevelser, som Europa kan byde på, samtidig med at du slappe af og smage lækker, lokal mad. Hvis du også synes det lyder helt perfekt, så læs videre!

 

Alperne er på mange måder en perfekt bjergkæde til vandring og vandreture for os danskere. 

For det første ligger bjergene ikke langt fra Danmark. For det andet er der et overvældende netværk af markerede ruter, som betyder, at man kan finde en rute, der passer til de fleste – du bliver dog nok glad for lige at have gået et par etager på stairmasteren, for det er mange højdemeter du får i benene på turene nede i Alperne. For det tredje finder du mere end 3000 hytter og refugier, der tilbyder overnatning – og ofte mad – til vandrere, der lægger vejen forbi. 

Det betyder, at du kan sætte ud på stierne uden at skulle slæbe på teltsoveposeunderlagkogegrej og mad til adskillige dage ad gangen. I stedet kan du vandre med en let dagstursrygsæk, nyde dagene på stierne og sove godt om natten med et tag over hovedet. På langt de fleste strækninger er det også enten forbudt eller svært at finde et ordentligt sted at sætte teltet op.

Så vidt så godt. Men med så mange muligheder, hvad skal du så vælge? 

Vi har her gravet tre ruter frem, der opfylder alle krav til en forrygende vandretur i Alperne. Du kan vandre ruterne i deres helhed, eller du kan bide dem op i bidder. 

 

#1: Slovenian Mountain Trail 

Ud af de syv alpelande der findes, da er Slovenien nok en af de allermindst besøgte. I hvert fald blandt os danskere – og det er ærgerligt! Slovenien er nemlig et skønt land at besøge, hvis du er vild med vandring og outdooroplevelser. Det er faktisk i top tre over lande i Europa, når det kommer til at være procentvis dækket af skov. Kun overgået af Sverige og Finland.

Det er nemlig nok de færreste, der kigger i retning af Slovenien, når det kommer til vandring i Alperne (og i det hele taget), men landet har en stolt alpintradition, med skisport og vandring. Det kommer bedre end noget andet sted til udtryk på ruten her, der har rødder helt tilbage i 1950’erne, hvor den blev oprettet. 

Slovenien Mountain Trail er landets mest populære rute, og vandrer du de i alt 600 kilometer, skal du regne med at sætte i omegnen af fire uger af til det – lige til en lang sommerferie.

Men du kan selvfølgelig også dele ruten op og kun tage nogle af etaperne, hvis du har mindre tid til rådighed. Det er især en god idé hvis du ikke lige føler for at tage alle 37.000 højdemeter, som ruten består af – hvis du vel og mærke tager hele ruten.

Ruten starter i landets andenstørste by Maribor og slutter i kystlandsbyen Ankaran. Undervejs er der intet mindre end 23 bjergtoppe du skal bestige og nyde udsigten fra, og de 49 bjerghytter på ruten sørger for mad og logi – på den måde får du også et indblik i det slovenske køkken og kultur.

Slovenien er et relativt billigt land at rejse i – dog ikke ligeså billigt som de mere østlige lande, længere nede på Balkanhalvøen – men du får en markant billigere vandreferie, end i de andre Alpelande, selvom priserne selvfølgelig stiger i de mere turistede dele af landet.

Du kan læse mere om vandreruten på www.slovenia-outdoor.com, hvor du også finder beskrivelser af en række andre stier i landet. 

 

#2: Grande Traversata delle Alpi

Den Store Krydsning af Alperne lever op til sit navn. Stien løber nemlig lige godt 1000 kilometer mellem Maggioresøen i nord og Tanarodalen i sydøst. Når du er på vandring her, vil du opleve hvordan stien slynger sig smukt gennem den bjergrige italienske region Piemonte, i den nordøstlige del af Italien. Også her er der en stolt alpintradition, som du kommer tæt på undervejs i bjergrefugier og små landsbyer. Piemonte har f.eks. en stor madtradition – regionen regnes for en af de bedste kulinariske regioner i Italien – mens også nogle af de bedste italienske vine er fra Piemonte. Og det er jo skønt, hvis du ikke behøver leve af andet end god, italiensk rødvin og noget af verdens bedste pasta. Så har man vidst lige overskud til næste dag på stierne, ikke?

Kaster du dig over hele ruten, bliver det anbefalet at du sætter sådan cirka 55 dage af til det. Det er en tur med mange højdemeter – du kan godt forvente at højdemeterne er omkring 1500-2000 pr. dag og at dagsetaperne er mellem 10 og 16 km. Det er ikke en teknisk udfordrende tur, men du bliver nok glad for at have trænet lidt vandring hjemmefra.

www.gtapiemonte.it kan du blandt andet læse mere om hver enkelt etape, og eventuelt finde en strækning, der passer dig, hvis du ikke har et par måneder at give af på feriekontoen. Hvad end du tager en bid eller sluger hele stien, vil du få naturoplevelser, der for altid brænder sig fast på nethinden. 

 

#3: ”Der Traumpfad” fra München til Venedig

’Drømmevejen’ bliver den her rute kaldt, og det er faktisk svært at argumentere for andet, end af det er lige netop, hvad den er. Turen er gudesmuk, og fordi du går et relativt ufremkommeligt sted, så har du meget af turen for dig selv.

Undervejs mellem de to byer krydser du nemlig tværs over Alperne, med alt hvad det indebærer af frodige dale og svimlende tinder, inden du når Adriaterhavet og kan tage en velfortjent dukkert.  

Der er gode muligheder for at finde overnatning undervejs, så du kan afstemme dagsetaperne efter form, og igen betyder hytterne undervejs, at du kan pakke en let rygsæk til turen. Det er praktisk talt umuligt at sove i telt på ruten – de fleste steder er det svært at finde steder at sætte det op, eller også er det forbudt, fordi du bevæger dig i nationalparker. Så lad teltet blive derhjemme og få et dybere indblik i kulturen, ved at bruge hytterne undervejs. Hvis du gerne vil spare penge, så medbring din egen mad til morgen og frokost. På den måde kan du spare lidt og du kan proviantere i nogle af landsbyerne på vejen.

Det tilføjer en ekstra dimension på turen, at du er på vandring gennem flere lande, og ser kulturen ændre sig i takt med landskaberne. Du starter i Tyskland og bevæger dig på tværs af Østrig, for at lande i den nordøstlige del af Italien. Her bør du både nyde at kulturen ændrer sig, men også huske at smage de forskellige kulinariske specialiteter fra hvert land. Har du f.eks. overhovedet været i Østrig, hvis du ikke har spist en Wienerschnitzel mindst en gang?

Hele turen er på 570 kilometer. De fleste bruger omtrent fire uger at gå hel ruten. Også her skal du forvente at forcere omkring 1500 højdemeter om dagen, og denne rute er noget mere udfordrende end ruten i Piemonte. Her vil jeg ikke anbefale dig at være nybegynder, men du behøver heller ikke være bjergbestiger, for at denne rute giver mening.

Den tyske ”Alpeklub”, som er en organisation for vandrere og bjergbestigere, har lavet en app, så du kan have ruten på et topografisk kort, og med GPS-tracker. På den måde ved du altid hvor du er, forudsat at du selvfølgelig har GPS-dækning. Appen hedder Alpenverein.

 

Husk også:

… at undersøge om der anbefales noget sikkerhedsudstyr eller specifik uddannelse, før du begiver dig ud på en af turene

… at bruge et par dage i de byer du starter og slutter i, hvis du har tid

 

Det var alt jeg havde til dig i denne omgang – jeg håber du nærmest har pakket rygsækken og er på vej i lufthavnen.


Rigtig god tur!

Inspiration
Posted: November 03, 2021
Categories: Vandring i Europa
Forfatter: Eventyrsport Blogger