2 nye bjergvandreruter i Østeuropa

< Forrige artikel Næste artikel >
2 nye bjergvandreruter i Østeuropa
Inspiration
02 January 2020

2 nye bjergvandreruter i Østeuropa

Nye vandreruter popper op i øst og vest i de her år. Disse to nye vandreruter i Østeuropa lokker begge med smukke bjerglandskaber og masser af spændende lokalkultur. 

 

Juliana Trail i Slovenien

En af de allernyeste vandrestier i Europa er Sloveniens Juliana Trail.
Stien tager sit navn efter De Juliske Alper, som stien slynger sig gennem, og er på i alt 270 kilometer, der på dejlig, overskuelig vis er fordelt på 16 etaper. 

Selvom der er tale om en bjergsti, med alt hvad der hører til at storslåede udsigter til rå bjergmassiver og himmelstræbende tinder, så er det ikke en helt almindelig bjergsti: Ruten slynger sig nemlig primært gennem dalene i De Juliske Alper. 

Man vandrer således gennem den berømte Triglav National Park og rundt om Sloveniens højeste bjerg; Triglav på 2864 meter. Det betyder, at man ikke har de evindelige op- og nedture, der ofte kendetegner bjergruter.
Og det betyder, at de fleste kan være med på stien.  

Den gennemsnitlige længde på etaperne er 17,5 kilometer, som er sat til at tage omtrent 4 til 5 timer at vandre, og så er der et par praktiske detaljer, som gør stien let tilgængelig. For det første, så er det nemt at komme til og fra ruten, hvad enten man vandrer hele molevitten eller kaster sig over en mindre del. Der er nemlig adgang med offentlig transport i form at tog og busser til næsten hver eneste af etaperne.

For det andet så er det muligt at finde overnatning med tag over hovedet ved slutningen af hver etape. Det betyder, at du kan nøjes med at pakke let og kan se bort fra rygsækkens store vægtsyndere som for eksempel telt, sovepose, underlag og kogegrej samt mad til flere dage ad gangen

Ude på stierne kommer man helt automatisk tæt på den rige kultur i et landskab, der ikke blot byder på smukke udsigter, floder, søer, vandfald samt skove, klipper og tinder, men også en rig biodiversitet.

At i alt betyder det en ny rute, der helt sikkert (endnu) ikke er overrendt, hvor du kan få et nyt, anderledes glimt af såvel naturen som kulturen i Slovenien. 

 

Du kan læse mere om stien på www.bohinj.si/en/experiences/juliana-trail

 

 

Rumæniens Via Transilvanica

Det er ingen hemmelighed, at bjergene i Rumænien byder på utrolig vandring i imponerende, øde bjerge, hvor den lokale kultur stadig er stærk og traditionel. Det er dog de færreste, der sætter ud på stierne – måske fordi der ikke ligefrem har været en overflod af velbeskrevne ruter. 

Det ændrer sig nu. 

Et nyt, spændende projekt er nemlig ved at udfolde sig i form af Via Transilvanica, som er en 950 kilometer lang lækkerbisken af en vandrerute på tværs af Rumænien. Ruten er inspireret af nogle af de mere kendte langdistancevandreruter som for eksempel pilgrimsruterne til Santiago de Compostela og USA’s langdistanceruter som for eksempel Pacific Crest Trail og Appalachian Trail.

Ruten ligger fast, og der findes beskrivelser af de forskellige etaper – dem er der i alt 7 af, som gør det nemt at vælge én ud, hvis man ikke lige synes, at 950 kilometer i ét stræk er sagen – men folkene bag ruten er dog ikke færdige med at få den markeret endnu.  

Her i efteråret 2019 er mere end 150 kilometer gjort helt færdige med afmærkning, og der bliver arbejdet på at gøre hele arbejdet færdigt så hurtigt som muligt. 

Du kan læse mere om ruten påwww.viatransilvanica.com/en, hvor du også finder en 40-siders pdf-guide til hele herligheden med ruteanvisninger, højdekurver og praktiske info. 

 

Foto: Raphael Rivest / www.shutterstock.com


Relevante links:
Bukser
Vandrestøvler
Udstyr 

Inspiration
Posted: January 02, 2020
Categories: Vandring i Europa
Forfatter: Opdag Verden