15 udeoplevelser til ungerne

< Forrige artikel Næste artikel >
15 udeoplevelser til ungerne
Råd og vejledning
05 May 2021

15 udeoplevelser til ungerne

Mads Nedergaard - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Mads Nedergaard

- Vandrer, spejder og gennemsyret grejnørd


Du er strandet med familien i sommerhuset, på telturen eller på campingpladsen og efter et par dage begynder du at skulle tænke dig godt og grundigt om for at underholde ungerne. Frygt ej! Her får du 15 idéer til naturoplevelser og aktiviteter, der kan give dig enten et par times ro eller et par timers fantastisk samvær med de små.

 

 

1. Skattejagt

Trænger dine unger til en god portion frisk luft? Bare at blive sendt ud med fuldkommen frie rammer kan godt være lidt uoverskueligt og umotiverede for de små. Giv derfor i stedet en mission og send dem på skattejagt. De kan f.eks. gå på jagt efter: En orm, en mælkebøtte, en hulsten, et stykke drivtømmer, åkande, noget rødt, noget blåt, et blad, en grankogle, en bille, en blomsterkrukke, noget mos, et egern, en sangfugl (se tip 4). Lav en gerne en liste, så de kan krydse fundene af som de lykkedes.

 

2. Se på stjerner 


Dette tip kræver ganske vist, at I slækker på sengetiderne, men derefter så skal I ikke bruge andet end følgende råd: Kig op. Nattehimlen er fyldt med vidunderlige konstellationer. Tegn sammen med dine børn de stjernebilleder, som I vil holde øje med i nattens løb, så de har lidt at støtte sig til, når de skal fremkalde himmellegemerne. Måske fanger I endda et stjerneskud.


 

3. Klatre i træer

Hvornår er lige sidste gang, du har gjort det? For børn er det en fornøjelse, når de voksne leger med. For dig er det en fin måde at sikre dig, at dine børn ikke kommer galt afsted. Det er en super lejlighed for at lære dine børn “the rule of three”; Altid have fat tre steder, så du kun bevæger enten én fod eller arm ad gangen. For mange er det ikke lige så intuitivt, hvordan man kommer tilbage på fast grund. Vores bedste råd er: Ned samme vej som op. Langsomt og sikkert skal I nok komme på plads igen.

 

4. Lær fuglefløjt

Hvem har brug for podcast eller p3, hvis der er godt gang i fuglefløjtene? Det kan være underholdene at kunne kende fuglene fra hinanden og kunne udpensle trillen og fløjten. De to allernemmeste og børnevenlige fuglesange er: Muuuus-vit, muuuus-vit og bogfinken, der siger: Det-det-det-det-kan-jeg-sige-li’-så-tit-det-skal-være (den sidste giver mening, når I hører den).

 

5. Geocaching

En slags moderne skattejagt, geocaching er en fantastisk og familievenlig måde at opdage nye steder på. Med en gratis app får du adgang til de oceaner af caches, der findes i hele Danmark. De små, gemte skatte venter på at blive fundet af enhver, der er begejstret for skattejagt og udforskning. Geocaching er også en fantastisk måde at øve jeres stedsans og kortsnilde


 

6. Plant krydderurter sammen

For de mindste er det den rene magi, at små frø kan blive til tårnhøje træer. I skal dog vente et par årtier, hvis I planter rødgran, derfor anbefaler vi at plante krydderurter sammen. I det varme sommervejr skyder de hurtigt op, og det er en ekstra oplevelse at lade ungerne smage på, hvad de har sået. En krydderurt som citronmelisse er især god, fordi duften i sig selv er fantastisk. 


 

7. Mal sten til urtehaven

Når nu frøene putter sig under jorden, skal I jo kunne holde styr på, hvad I plantede hvor. Her kommer endnu en super aktivitet - især til de kreative unger. Tag ud og saml sten til “stenskilte”. Når stenene er samlet, kan I dekorere dem med tegninger af de urter, I håber på at se inden længe. Læg så stenene ud i bedene til deres respektive urter.


 

8. Tag på baghave-telttur

Børn elsker at kreere deres egne hyggelige huler. Hvis I har plads til det, hvor I nu befinder jer i sommervejret, så lær ungerne, hvordan de slår et telt op. Når de med voksen-assistance har rejst teltet, kan du og børnene finde puder, tæpper, lamper eller lyskæder, som de små må indrette teltet med. Nu har de et lille frirum, hvor de kan hænge ud og læse bøger, tegne osv. 


 

9. Planlæg en picnic

De små skal jo alligevel spises af, så hvorfor ikke kombinere det med lidt natur-eventyr! Lad dem hjælpe dig med at klargøre en frokost i det grønne. De kan smøre sandwichs, finde drikkevarer, pakke puder og tæpper, udvælge den perfekte placering.


 

10. Plys-pind

Tager I på gåtur, og går den gåtur forbi rendende vand i form af å eller bæk, så har I en fået foræret lidt underholdning til børn og voksne med et udpræget konkurrencegen. Alle deltagere samler en pind, de tænker er en fantastisk flyder. Marker gerne pindene ved at ridse i barken, så I kan kende dem fra hinanden. Udvælg dernæst sammen et startpunkt og et slutpunkt. Så går nedtællingen i gang. 3. 2. 1. flyd! Alle deltager lægger pindene i vandet og vinderen er den, hvis pind når først over målstregen. Kapløbet er opkaldt efter den elskværdige bjørn i rød t-shirt. 


 

11. Bliv stormester i smutning

Det er en ædel disciplin. Fra at finde stenen til at få grebet om, hvordan den skal forlade hånden for at skøjte over vandoverfladen. Der skal metode til for at mestre smutning: 1) Vælg en flad ensartet sten. 2) Hold den mellem tommel- og pegefinger. 3) Stil dig ved vandkanten, let til siden med din dominerende hånd længst fra vandet. 4) Som du kaster trækker du dit håndled tilbage lige før du giver slip, så der kommer rotation i stenen. 5) Kast ud og ned samtidigt, så stenen rammer vandet med en vinkel på ca. 20 grader. 10.000 timer også er du klar til at slå verdensrekorden på 88 smut.


 

12. Dyrk dyre-yoga


Yogastillinger har allerede nogle utroligt børnevenlige navne; Hunden, katten, koen og krigeren. Kombiner positionerne med lidt indlevelse, og så kan du give de små deres første oplevelse af de traditionsrige øvelser. Vær dog klar på at børn ofte er meget smidige, så du får måske ikke et ben til jorden. 


 

  

13. Led efter firkløvere


Når kløvermarken står i flor, så tag ungerne ud og samle firkløver. Måske er de mellemfornøjet til at starte med, men når de får at vide, at de er propfyldt med held, og når du har fundet den første, så kommer motivationen tilbage.


”Et blad for berømmelse, et blad for rigdom, et blad for trofast kærlighed og det sidste for fantastisk helbred. Alle samlet i firkløveren” - Wallechinsky


 

14. Lav bål


Det er en evig klassiker og ekstremt underholdende for ungerne. Der er simpelthen et urinstinkt i os, der gør at flammer og bål er så fascinerende. Selvfølgelig skal de små ikke have fritspil med flammerne, men lad dem hjælpe med at bygge bålet op, finde pinde og små ting til optænding, så er de godt investeret i projektet. Tilføj snobrød og skumfiduser også er de med garanti.

 

 

15. Tegn med kul


Når bålet er brændt og kølet helt af (gerne dagen efter, så I er helt sikre), så lad børnene pille de store kulstykker ud og bruge dem som tegneredskaber i bedste hulemaleri-facon.

 

 

 

Jeg håber, du fik lidt inspiration til at gøre sommerhusturen, familiesammenkomsten, eller hvad I nu end har planlagt, til et eventyr.

God tur!

 

  Find alt til ungernes eventyr her

Råd og vejledning
Posted: May 05, 2021
Forfatter: Mads Nedergaard Larsen