12 tips: Sådan pakker du rygsækken

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
12 tips: Sådan pakker du rygsækken
Råd og vejledning
04 June 2021

12 tips: Sådan pakker du rygsækken

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 



Du glæder dig til din vandretur. Måske skal du gå Hærvejen på den jyske højderyg, eller måske skal du op og vandre i fjeldene i det helt høje nord. Uanset hvad du skal, så er det vigtigt, hvordan du pakker din rygsæk. Ved at pakke din rygsæk rigtigt, får du den mest behagelige vandretur, og en solid pakket rygsæk kan også være med til at aflaste din krop. Jeg kommer her med en række tricks og gode råd til at pakke din rygsæk på den bedste måde.

 

Når du pakker din rygsæk, så handler det i høj grad om at få fordelt vægten, så det bliver så behageligt som muligt at bære rygsækken, når du er på vandretur. Samtidig sørger du på den måde for, at din krop ikke lider overlast. Du skal huske på, at du skal kunne gå med din rygsæk i mange dage og mange kilometer.

Og så er der vægten. Jeg plejer at bruge som tommelfingerregel, at rygsækken ikke må veje mere end maksimalt 20% af din kropsvægt. Det svinger selvfølgelig lidt, alt efter om du er vant til at gå med rygsæk eller ej, om du har skader i knæ, ankler og lignende. Men som tommelfingerregel har du med 20% af din kropsvægt på ryggen gode forudsætninger for at få en fed tur.

Der er også det vigtigt at tage i betragtning, hvordan du bedst organiserer dine ting. Det er ikke sjovt at stå og bakse med at finde din skaljakke, når himlen pludselig åbner sig, og regnen vælter ned. Ved du, hvor alle dine ting er, og har du et fast system, gør du dig selv en stor tjeneste. Det kan også hjælpe dig, hvis du kommer til skade, og du skal have hjælp til at finde noget grej i din rygsæk. Hvis du kan fortælle hvor dine ting er, så kan andre nemmere hjælpe med at finde dem.

I denne artikel får du 12 gode råd i alt. 6 råd til hvordan du fordeler vægten rigtigt, og 6 råd til hvordan du organiserer dit grej i rygsækken.

 

Fordel vægten rigtigt i rygsækken



Det første, du skal tænke over, er at fordele vægten rigtigt. Fordeler du vægten fornuftigt i din rygsæk, så får du en mere behagelig tur, og du vil have nemmere ved at holde balancen. Her er seks gode råd til at fordele vægten rigtig i din rygsæk:

 

1) Del hovedrummet i din rygsæk op i tre: bunden, midten og toppen.

  • Pak de lette ting nederst. Pak f.eks. din sovepose nederst i rygsækken, så har du et behageligt sted at sidde under pauser, hvis det ikke er lige til at sidde på jorden. Typisk er din sovepose også ret let, og derfor er den god at have i bunden af din rygsæk.
  • Pak de tungeste ting i din rygsæk i midten – over hoften og ind mod ryggen. Vand og mad er for eksempel to ting, der ofte vejer en del, hvis du er på længere vandreture, og du kan med fordel pakke dem her.
  • Øverst kan du pakke de forskellige småting, som ikke vejer så meget – spisegrej o. lign. og ting du hurtigt skal kunne få fat på.

 

2) Pak lettere ting som for eksempel tøj længere væk fra ryggen. Du skal huske på, at jo tættere vægten er på din krop, jo nemmere er den at bære. Tænk bare på når du skal bære noget tungt i armene – det er markant sværere at bære en tung bærepose hjem fra supermarkedet i strakt arm og væk fra kroppen, end hvis du bærer den tæt på din krop. Det gælder om at forrykke dit naturlige tyngdepunkt så lidt som overhovedet muligt.

 

3) Sørg derfor for at fordele vægten ligeligt. Det er vigtigt, at du får skabt en god balance i rygsækken, så den ikke er tungere i én side end i en anden. Det er f.eks. vigtigt ikke at fylde din ene sidelomme med vand, mens du kun har din dunjakke i den anden – så bliver vægten i din rygsæk skæv og irriterende at gå med.

 

4) Pak din rygsæk så du ikke har ting, der ligger løst og flyder i den. Det gør den mere behagelig at bære. Det handler også om at dine grejer ikke skal ligge og rode rundt – så bliver det sværere at finde og går måske i stykker. Du kan eventuelt bruge en dunjakke (eller andet lignende) til at udfylde hullerne mellem dit grej og på den måde holde det på plads.

 

5) Brug rygsækkens kompressionsstropper til at spænde rygsækken ind. I forlængelse af det sidste råd – gør det, så dit grej bliver holdt på plads. Det gør samtidig, at rygsækken følger din krops bevægelser bedre, og det vil du sætte pris på ude på turen. Sidder rygsækken tæt til kroppen, har du en langt bedre balance. 

 

6) Sørg for ikke at have for meget grej siddende uden på rygsækken. Det er irriterende, og det kan forstyrre din balance, hvis dit grej er tungt. Personligt har jeg kun ting siddende udenpå min rygsæk, hvis jeg absolut ikke kan undgå det. Og hvis jeg har, så sørger jeg for, at det bliver spændt tilstrækkeligt fast, så det ikke hænger og dingler.

 

Organiser din rygsæk


Samtidig med at vægten er fordelt fornuftigt, er en godt pakket rygsæk også en rygsæk, hvor dit grej er organiseret på en fornuftig måde. Det sparer dig for frustrationer ude på stierne, og du kan altid finde alt hvad du skal bruge.

 

7) Pak dine ting i små pakkeposer eller drybags. Det er rigtig rart at pakke i drybags, for så er du sikker på at dit grej er helt tørt, når du kommer frem. De fleste drybags kommer i forskellige farver og størrelser, så du har nemmere ved at huske, hvad du lagde hvor. Du kan ikke proppe tingene helt så tæt sammen nede i rygsækken, som du kan, hvis du pakker uden poser, men du opnår en langt højere grad af orden. Og stopper du ikke pakkeposerne helt tæt, kan de stadig klemmes ned mellem det andet grej. 

 

8) Pak alt dit sovegrej sammen. Det er smart at pakke alt det grej, du skal bruge til at sove det samme sted. Det vil sige sovepose, underlag, eventuelt hovedpude, og hvad du ellers skal bruge til at sove. Så kan du pakke dit sovesystem ud i teltet, uden at du behøver at splitte resten af din oppakning ad.  

  

9) Pak din hue, handsker og lignende i en sidelomme eller i toplåget. Så er det nemt og hurtigt at komme til, når du får brug for det, og du skal ikke til at grave efter det og ende med at blive kold. Det samme gør sig gældende med din skaljakke. Jeg har den typisk liggende umiddelbart under toplåget, så jeg kan finde den på et par sekunder, når himlen åbner sig, og vejret viser sig fra sin mest barske side.

 

10) Pak en pausejakke, så den er nem at komme til. Du kan få brug for at tage pausejakken af og på mange gange i løbet af dagen, og det bliver surt, hvis det er et bøvl hver eneste gang. Pausejakken kan være i dun eller fiber. Også pausejakken har jeg typisk liggende under toplåget sammen med skaljakken eller i en af yderlommerne. Jeg synes, det er ærgerligt at skulle bruge for meget dyrebar pausetid på at pakke den varme jakke op og ned.

 

11) Pak andre vigtige småting i en sidelomme eller i toplågets lomme. Det kunne for eksempel være kniv, kop, kompas, pandelampe, toiletpapir, lighter og lignende, så det er nemt at komme til. Pak også dit førstehjælpssæt her, og er du på tur med andre, så husk at fortælle dem, hvor de kan finde det, hvis uheldet skulle være ude.

 

12) Pak dine ting det samme sted hver gang. Det er en god idé at pakke din rygsæk på samme måde hver gang. Når du har fundet en pakkemåde, der passer til din pågældende tur, så hold dig til den. På den måde ved du altid hvor alting er, og det er vigtigt, hvis uheldet er ude. Når der sker uventede ting, og adrenalinen pumper, så er det rart for dig at kunne falde tilbage på dine systemer i rygsækken.

 

Jeg håber, at du er blevet en lille smule klogere på at pakke din rygsæk – god tur ud i det blå!  

 

  Se vores udvalg af rygsække

 

 

Herunder finder du links til rygsække og andet relevant udstyr:

 

Råd og vejledning
Posted: June 04, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger