10 stykker grej til den sikre dagstur

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
10 stykker grej til den sikre dagstur
Råd og vejledning
05 October 2019

10 stykker grej til den sikre dagstur

Gør du det til en vane at pakke de her 10 ting i rygsækken, når du vandrer på dagsture i fjeldet i Norge, på bjerget i Alperne og i skoven i Sydsverige eller herhjemme, så har du gode muligheder for at klare dig i nødstilfælde.   

Det er selvfølgelig ikke altid, at du vil være nødsaget til at pakke alle de 10 ting, men hvorfor ikke gøre det til en vane? 

Den dag, du pludselig sidder i saksen, kan de hjælpe dig til at undgå, at situationen udvikler sig til en potentielt farlig affære.  Og så kan du selvfølgelig justere alt efter, hvor øde der er, hvordan vejrforholdene er osv. 

 

 

Her er ti 10 ting

 

  1. Navigation: Topografisk kort, kompas eller GPS og eventuelt en SPOT eller Inreach, hvis du skal ud i terræn, hvor uheld kan betyde, at din sikkerhed for alvor er på spil. 

  2. Lys: En pandelampe er optimal (husk ekstra batterier), da du har hænderne fri og kan finde vej hjem, hvis du skulle blive fanget af mørket ude på stien.  

  3. Solbeskyttelse: Solbriller, solcremeog læbepomade hjælper dig til at undgå forbrændinger og andre alvorlige ting som for eksempel sneblindhed under vinterture. Husk også at klæde dig på i tøj, der beskytter din hud. 

  4. Førstehjælpssæt: Selv på korte ture ud i naturen, kan uheld udvikle sig til reelt farlige situationer, hvis man ikke er forberedt på dem. Pak derfor et godt førstehjælpssæt og eventuelt også en lille guide til behandling af skader på tur, som du kan konsultere i nødstilfælde. 

  5. Kniv/multitool + reparationsgrej: En god kniv eller et multitool, der kan bruges til en bred vifte af ting og formål, hører til i rygsækken på enhver dagstur. Pak også for eksempel lidt gaffatape og stærk tråd; du ved aldrig, hvornår du får brug for det. 

  6. Ild: Et bål kan sikre en tålelig nat og kan hjælpe til at undgå, at du bliver underafkølet, hvis du bliver tvunget til at tilbringe natten under åben himmel. Et bål gør også, at du er nemmere at få øje på i natten, hvis nogen leder efter dig, og du kan varme mad og drikke op over det. Medbring derfor en solid lighter, stormtændstikkere, tændstål eller lignende 

  7. Nødly: En tarp, et nødtæppe, et lille letvægtstelt eller lignende skaber alle sammen ly, hvis man ender med at skulle tilbringe natten ude under hårde forhold. I sidste ende kan det redde liv. 

  8. Ekstra kalorier: Pak ekstra snacks med et højt kalorieindhold til nødsituationer. Du kan få brug for den ekstra energi, hvor turen ender med at blive længere, end du havde regnet med. Kroppen bruger desuden energi på at holde sig varm, og er du sulten, er der større risiko for, at du kommer til at fryse. 

  9. Ekstra vand: Det er rigtig skidt at blive dehydreret på tur, så vær sikker på, at du enten har nok vand + noget ekstra med fra start, eller at du kan skaffe vand i området. Medbring gerne noget til at rense vand med. 

  10. Ekstra tøj: Vær forberedt på, at vejret kan skifte og en solrig dag kan forvandle sig til en kold dag med regn og vind. Pak derfor et ekstra sæt tøj, der kan beskytte dig mod det værste, vejret kan finde på at udsætte dig for: Pak for eksempel et sæt uldundertøj,hat, handsker, og skaltøj, der kan holde vind, regn, slud og så videre ude. Bliver du først våd og kold, kan det være svært at få varmen igen. 

Relevante links:

Udstyr
Førstehjælp
Bagage
Fodtøj

Råd og vejledning
Posted: October 05, 2019
Forfatter: Opdag Verden