10 råd: Undgå maveproblemer på rejsen

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
10 råd: Undgå maveproblemer på rejsen
Råd og vejledning
24 July 2018

10 råd: Undgå maveproblemer på rejsen

Der er få ting, der kan smadre rejsen som diarré. Heldigvis er der rigeligt du kan gøre for at forebygge det - både inden du tager hjemmefra, og når du er ude i verden. Vi kommer her med en række gode råd til at undgå maveproblemer på rejsen.

 

Man har glædet sig i flere uger eller månedsvis, og endelig er det tid til at rejse af sted på ferie. Nu skal der rigtig slappes af og opleves. Lige indtil man altså ender med at få sat en stopper for det hele på grund af '"rejsemave" - eller med et mere direkte ord, rejsediarré.

Risikoen for at få rejsediarré er størst ved besøg i Afrika, Asien og Mellem- og Sydamerika, men kan også sagtens opstå ved rejse til andre lande.

Sygdommen skyldes ofte mad eller drikke, som ikke er blevet behandlet ordentlig og dermed er blevet inficeret med menneskelige efterladenskaber, men det kan også komme fra eksempelvis beskidte pengesedler og andre ting, man måske ikke lige overvejer kan gøre én syg.

 

På rejser til lande, hvor risikoen for at blive syg er særligt stor, kan du gå efter huskereglen "Steg det, kog det, skræl det - eller lad det ligge". Hvis ikke det er stegt, kogt eller skrællet, så bør du som udgangspunkt lade det være.

Her er 10 råd mod rejsediarré:

1. God håndhygiejne

Hold øje med dine egne hænder, som kan være inficerede, uden at du ved det (fra f.eks. beskidte pengesedler). Hold derfor en virkelig god håndhygiejne, og vask hænder grundigt hver eneste gang, inden du putter noget i munden. Du kan også desinficere hænderne.

2. Drik flaskevand

Køb vand på flaske, så du er sikker på, at dit drikkevand er rent. Undgå også isterninger i dine drikkevarer.

3. Bøst tænder i bobler

Børst tænder i mineralvand. Vær sikker på, at seglet på låget ikke er brudt. Køber du vand med brus, kan du være helt sikker på, at det ikke er blevet tappet fra vandhanen.

4. Frugt og grønt

Spis ikke rå grøntsager eller frugter, medmindre de kan pilles. Stå gerne selv for at skrælle eller pille dem. 

5. Styr på kødet

Vær sikker på, at det kød du spiser, er blevet tilberedt i tilstrækkelig lang tid, så det ikke stadig er delvist råt.

6. Drik masser af vand

Sørg for at drikke rigeligt med væske, så du ikke dehydrerer, hvis du får diarré.

7. Spis dig til en gladere mave

Hvis du får diarré, så sørg for at spise ting, som ikke er for hårde ved maven. Det kan f.eks. være klar suppe, bananer, ris eller salte chips.

8. Vaccinér

Der findes en vaccine (Dukoral), som forebygger kolera, men også har en effekt på visse colibakterier, som kan give dårlig mave. Vaccinen kan have nogen effekt på rejsediarré.

9. Styr på medicinen

Undgå at tage medicin, der blokerer diarréen, som Imodium for eksempel gør det, hvis du ikke også tager medicin, der behandler sygdommen. Den slags medicin behandler nemlig blot symptomerne, men gør ikke noget for at helbrede selve sygdommen.

10. Besøg lægen

Tager du den anbefalede medicin mod diarré, men har den ikke nogen effekt efter 24 timer, så opsøg en læge, da der kan være tale om mere alvorlige former for diarré som dysenteri eller giardia. De er begge alvorlige og kræver en anden behandling.

 

Se også:

Vandfiltre, desinficerende væske, drikkedunke m.m.

Kogesæt og gryder

Førstehjælp 

 

Foto: Amy Reed

Råd og vejledning
Posted: July 24, 2018
Forfatter: Opdag Verden