10 fredelige fjeldhytter i Norge

< Forrige artikel Næste artikel >
10 fredelige fjeldhytter i Norge
Inspiration
02 November 2021

10 fredelige fjeldhytter i Norge

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Den Norske Turistforening er en sand guldgrube. Foreningen driver mere end 500 hytter spredt ud over det ganske land, og der er utrolige 20.000 kilometer markerede vandreruter, derskaber et netværk, hvor du aldrig løber tør for muligheder. 

Den Norske Turistforening (DNT) har peget på 9 fredelige, hyggelige fjeldhytter, du kan besøge året rundt, og hvor især vinteren er et fredelige bekendtskab. 

Nogle af hytterne er bemandede, og her kan du få serveret dine måltider af hytteværterne, mens du selv må stå for madlavningen i de ubetjente og selvbetjente hytter – som du dog nok også får endnu mere for dig selv. 


Betjent, ubetjent eller selvbetjent – hvad betyder det lige?

Her i artiklen kommer du til at støde på, om hytterne er betjent, ubetjent eller selvbetjent. Det betyder følgende:

Betjent: De betjente hytter drives typisk af en eller flere værter. Her kan du få serveret mad, sove på små, private værelser og komme i bad. De fleste betjente hytter har en åbningstid på året, men udenfor denne omdannes hytten typisk til en selvbetjent eller ubetjent hytte. Se nedenfor.

Ubetjent: De ubetjente hytter er typisk de mindre hytter, som har senge og dyner. Der vil være primitive køkkener og typisk også noget brænde til brændeovnen. De er enten ulåste eller skal låses op med DNT’s standardnøgle. Den kan du købe i forbindelse med bookingen.

Selvbetjent: De selvbetjente hytter er ret meget som de ubetjente, men adskiller sig ved at have et varierende udvalg af madvarer, som gæsterne kan købe i hytten.

 

Her er de 10 hytter DNT peger på:

#1: Schulzhytta
Drager du til Schulzhyttai Sylan, så finder du Norges mindste betjente turisthytte. Og samtidig også Norges nordligst belligende hytte, der samtidig er betjent. Og så er der jo ikke så meget at sige til, at hytten ikke ser så mange gæster – særligt om vinteren – da den ligger mindst fem timer fra den nærmeste civilisation. Der er dog ruter, som er markerede året rundt, der leder ind til hytten. De starter fra både Selbu og Meråker.  

Vær opmærksom på, at hytten er selvbetjent fra midt i september til slut marts.

 

#2: Himingsjå
Det behøver ikke altid tage timevis at komme ud i fjeldet og føle sig langt væk (på den helt rigtige måde). Himingsjåer åbnede på Lifjell i Notodden i 2017 og er altså en ret ny hytte. Og så kan du ellers udforske fjeldet derfra. Hytten ligger i det sydlige Norge.

Der er plads til op til 45 overnattende gæster i hytten og den er selvbetjent – du skal altså selv medbringe alt hvad du skal bruge.

 

#3: Dærta
I Indre Troms finder du flere hyggelige ubetjente hytter. Hytten ligger langt mod nord, på grænsen til Sverige og har 23 sengepladser.

Når du besøger hytten, så er der en lang række skønne, markerede stier i området. Der er også et rigt dyreliv – bl.a. kan du være heldig (eller uheldig, alt efter hvordan du ser på det) at få øje på bjørnen, når den har forladt sit vinterhi.

 

#4: Hallingskeid
Når det kommer til vinterture med familien, hvor der er små børn med, så Hallingskeid en hytte, der er særdeles velegnet. Fjeldområdet nær hytten er nemlig præget af et terræn, som ikke er ikke for stejlt. Samtidig er der gode muligheder for at vælge skiture ud fra dagens vejr og hvilket niveau, du ønsker. 

Hytten kan også bruges om sommeren, da den er ulåst hele året. Halvdelen af de 53 sengepladser kan reserveres, mens de resterende er forbeholdt vandrere eller skiløbere, som ankommer uden reservation. Hytten er selvbetjent og du kan købe diverse proviant i hytten.

 

#5: Tjønndalen
Det er en speciel følelse at tage langrendsskiene på og begive sig ind til en hytte i fjeldet. Tjønndalener en ubetjent hytte i Setesdalsheiene, som er til at nå frem til selv i de mørke vintermåneder, da der kun er seks kilometer fra vejen derind. Turen på ski starter i Langeid, som er forbundet med Kristiansand via bus. Derudover er det en lillebitte hytte, som kun har seks sovepladser, men stadig et funktionelt køkken og en hyggelig brændeovn.

 

#6: Sauvasshytta
Midt i Norge, langs den svenske grænse, finder du nogle af Norges mægtige fjelde, og det er dem, du får mulighed for at opleve fra hytten her, som byder på nogle gode dagsture. Her har du også gode fiskemuligheder, selvom søen typisk er frosset til langt ind i sommeren.

Hytten her er også en af de små, med 9 sovepladser. Derudover er den ubetjent.

 

#7: Bergersætra
Vil du have hyggelig hyttestemning, så slå et smut forbi den ubetjente hytte her i Sør Odal, i det allersydøstligste Norge. Den ligger let tilgængeligt både sommer og vinter, og oser af norsk hygge. Og da der kun er plads til seks sovende gæster, er her aldrig overrendt. Det kan være en god idé at booke den, så du er sikker på at sovepladsen er der. Hytten er ubetjent.

 

#8: Vikerkoia
Det er ikke alle hytter, der er svære at komme frem til. Vikerkoia ligger for eksempel lige ved vejen, så du kan køre direkte til døren, og derudover ligger den blot halvanden times kørsel fra Oslo. Derudover er hytten gammel – den åbnede faktisk helt tilbage i 1932! Men bare rolig. Den er løbende blevet moderniseret og hytten blev faktisk renoveret så sent som i sommeren 2018. Området er bl.a. fantastisk til skiløb!

Hytten har 21 sengepladser, solcelleanlæg og tørrerum til vådt (ski)tøj.

 

#9: Bårdsgarden
Her i Storlidalen finder du en traditionsrig gård, der stadig kører. Her er nemlig fastboende folk, der dog har sat en del af huset af til overnattende gæster i samarbejde med Trondhjems Turistforening. Det betyder, at besøgende har adgang til strøm, indlagt vand, et hyggeligt køkken og en dejlig, lun pejsestue. I den selvbetjente hytte er der 20 sovepladser og området er skønt, både sommer og vinter.

 

#10: Indre Syltevik  

Den sidste hytte i rækken, er også den mest utilgængelige. Hytten ligger i den allermest nordøstlige del af Norge. Mange hundrede kilometer nord for polarcirklen, og faktisk så langt mod øst, at hytten ligger østligere end Istanbul! Her er der altså både mulighed for at se nordlys og udelukkende mørke om vinteren, mens solen om sommeren aldrig går ned. En fantastisk kontrastfyldt verden.

Hytten er ubetjent og har kun tre sengepladser – så husk at booke på forhånd!

 

Husk også:

… at undersøge om hytten er aflåst eller åben. Og derfor også hvor du skal hente en eventuel nøgle

… at være skarp på om du kan komme hen til hytterne med bil, eller om den skal stilles et andet sted

at nogle af hytterne kun er åbne i specifikke måneder om året – det er ærgerligt at gå forgæves! 


Det var alt jeg havde til dig i denne omgang om hytter – så er det bare afsted og få nogle skønne oplevelser!

 

Rigtig god tur!

 

Du kan finde alle hytterne på listen her samt mange flere www.ut.no 
Læs også mere på www.dnt.no

Inspiration
Posted: November 02, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger