10,5 gode råd til cykelferien

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
10,5 gode råd til cykelferien
Råd og vejledning
01 October 2021

10,5 gode råd til cykelferien

Ferien behøver hverken kræve fly eller bil - det er også dejligt at pakke cykeltaskerne og trille ud ad landevejene med vind i håret. Her har vi samlet en stribe gode råd om at tage på cykelferie; forberedelser, udstyr, pakning af tasker m.m. Lad dig inspirere til dit helt eget eventyr, stort eller lille.

1. Hvilken type tur skal du på?

Skal du på dit livs eventyr, en uge til Bornholm med din kæreste, eller skal du have børnene med i en anhænger? Det er vigtigt, at du gør dig turens karakter klar og planlægger derefter.

2. Hvilke forventninger har deltagerne?

kay-liedl-ZlJ6qFInqQE-unsplash

Intet kan ødelægge en tur som forskellige forventninger til turens forløb og indhold. Det kan give store diskussioner og uvenskab undervejs. Afstem derfor forventningerne, inden I tager afsted: Er I turister, er I på præstationstur, er det tilladt at holde hviledage, skal man absolut følges ad op ad bakkerne? Spørgsmålene kan være mange.


3. Er det nødvendigt med cykeltøj?

På en afslappet cykelferie behøver man på ingen måde at ligne en, der er stukket af fra hovedfeltet i Tour de France. Nogle få ting kan dog på det varmeste anbefales: Cykelbukser med polstring, svedtransporterende undertrøje, cykelhandsker med polstring samt selvfølgelig en rar, velsiddende hjelm med god ventilation.

Skal du køre på offentlige veje, er en vest i en hidsig farve en rigtig god idé af hensyn til sikkerheden.


Se Eventyrsports udvalg af cykeltøj her >

4. Hvad med regnvejr?

Eco_PROOF_I4A0562

Regntøjet skal være åndbart, ellers kan du næsten lige så godt lade være med at tage det på. Er regntøjet ikke åndbart, bliver du måske ikke våd af regn, men du bliver med stor sandsynlighed våd af sved.

Hvis du skal købe nyt til turen, så find noget, der er designet til cykelbrug med f.eks. forlænget ryg, faconsyede knæ og ben med samlende stropper eller minimal vidde. Ventilationslynlåse under ærmerne og ved lårene er rigtig lækkert, og hvis du oven i købet kan finde noget, der er helt eller delvis strækbart, bliver det bare endnu bedre. Husk overtræk til fødderne, så du slipper for at skulle cykle i gummistøvler.

Se Eventyrsports udvalg af regntøj her >

5. Hvordan undgår jeg trætte fødder?

Har du almindelige pedaler på din cykel - og ikke klikpedaler - skal du tænke lidt ekstra over dit fodtøj. Løbesko eller bløde sandaler er ikke specielt velegnede, hvis du skal cykle flere timer om dagen, for dine fødder finder ingen hvile på bløde såler, og fødderne krummer sig om pedalerne. En lidt stiv sko eller sandal kan derimod være en fordel.

Se Eventyrsports udvalg af fodtøj her >

6. Hvordan skal cykeltaskerne være?

Kort fortalt skal de være vandtætte, have en stiv bagside og en skrå forside, og så skal de være nemme at få af og på cyklen.

Den stive bagside får tasken til at blive på ydersiden af bagagebærerne, så hjørnerne ikke slasker ind i hjulet, hvilket kan få ret kedelige konsekvenser. Den skrå side betyder, at du kan trække foden op forbi tasken uden at støde ind i den. Og så skal det være nemt at få taskerne af og på, alt andet bliver voldsomt irriterende i længden. Yderlommer, reflekser, bæreremme og –håndtag er også rart at have.

Hvis du foruden bagtasker og en styrtaske har brug for fortasker, skal du huske at have monteret en bøjle til low riders eller en bagagebærer. Det kan være lidt besværligt, desværre ligefrem umuligt på visse cykler, så tjek det i god tid.


Se Eventyrsports udvalg af cykeltasker her >

7. Hvordan pakker man taskerne?

Del indholdet op i små pakker, så er det nemmere at finde tingene og hurtigere at pakke. Det tunge skal ligge nederst, så tyngdepunktet ligger så lavt som muligt. Det er smart at have nogenlunde samme vægt på begge sider af cyklen, især i fortaskerne. En skæv vægtfordeling her får cyklen til at trække til den ene side.

Giv dine ting en fast plads, f.eks. almindeligt tøj i den ene bagtaske og cykeltøj i den anden, en fortaske til køkkengrej, eller hvordan det nu passer dig. Hav regntøjet øverst, så det er nemt at få fat på.


En fidus er at pakke det almindelige tøj fra aftenen før i en pose for sig. Så er det nemt at hive det hele frem på en gang, når du skal af med dagens svedige cykeltøj, og det kan sagtens holde i flere dage, når du har cykeltøj på det meste af dagen.

Et fif til køkkenafdelingen: Er det dårligt vejr, så lav en frokostpakke klar om morgenen, mens du stadig er i tørvejr. Så slipper du for at hive al maden frem i regnvejr til frokost.


I styrtasken kan du have værdigenstande, kamera og den slags. Den er nem at tage med, hvis man skal væk fra cyklen, og styrtasker er som regel udstyret med en skulderrem. Det er også her, du har dit kort, enten i en medfølgende eller tilkøbt kortlomme, som helst skal være vandtæt.


Nicolai Bangsgaard på cykeltur i Tibet


Nicolai Bangsgaard, der om nogen kender til livet på en cykeltur. Læs om hans fantastiske rejse her >

8. Sidder du godt på din cykel?

Har du nogensinde gjort noget ud af at tilpasse cyklen til din krop? Mange bruger den bare, som den fremstod ved anskaffelsen, og så snyder man sig selv.


Passer højden på sadlen? Er den bare lidt for lav, bliver det voldsomt hårdt for benene. Husk i den forbindelse at køre i forholdsvis lave gear. Det giver en højere kadence, hvilket er mere skånsomt for både knæ og muskler.


Har du den rigtige sadel på? Er den tilpas i bredden? Der findes et utal af forskellige modeller, brede og smalle, og lige i det område af kroppen er der som bekendt ret stor forskel på kvinders og mænds anatomi. Sørg også for, at sadlens vinkel passer. Sadler kan vippes op og ned, så måske skal din justeres for at føles endnu bedre. Nogle sadler kan også skydes frem og tilbage, og det kan gør en ret stor forskel. Tag gerne en snak med din cykelhandler, så der er godt styr på det hele, inden du tager af sted.


Tjek også om styret har den rette højde og den ønskede vinkel. Ved at dreje det rundt i styrpinden, får det en anderledes vinkel. Det kan også være, at du opdager, at et par blødere håndtag ville være en fordel. Hvis du kører i en foroverbøjet stilling, f.eks. på en citybike eller mountainbike, er der stor belastning på hænder og håndled.

9. Hvordan finder jeg vej?

annie-spratt-JSra0N9uP1s-unsplash

Antallet og typen af nødvendige kort afhænger naturligvis helt og holdent af turens art. Der findes masser af spændende, afmærkede cykelruter i Danmark og andre lande, og man kan typisk købe kort, der passer til ruterne.

Er du ude på egen hånd, er et kort i målestok 1:250.000 velegnet. Hvis du vælger et kort med højdekurver, kan du forholde dig til terrænet på forhånd.

1:125.000 kan også bruges, men så skal kortet  skiftes i kortlommen hele tiden, fordi man kører ud af kortet. I områder med få veje, f.eks. i det nordlige Skandinavien, kan 1:400.000 sagtens bruges.

10. Hvordan forbereder jeg mig?

  • Sørg for at have nogle kilometer i benene, inden du tager afsted. Det gælder selvfølgelig især, hvis du planlægger lange dagsetaper
  • Tjek din cykel. Er den indstillet rigtigt, og er den klar til en længere tur? Skift måske dæk og kæde
  • Find/køb/lån det udstyr, du skal have med, og lav en prøvepakning. Har du fundet ting frem i kategorien ”kunne være rare af have med,” så er de sikkert ikke nødvendige, når det kommer til stykket. Husk, at du selv skal levere energien til at få det hele transporteret
  • Undersøg, om der er ting på din rute, som du gerne vil se, og læg dem ind i planlægningen. Det er dumt at komme til en spændende seværdighed 10 minutter i lukketid.

10,5. Hvad er det allervigtigste?

Sk_rmbillede_2022-10-29_kl._20.53.02

At nyde turen; vejret, lyde, lugte, farver, udsigter, glæden ved at have klaret en hård bakke og den fede tur nedad.

Herunder finder du links til relevant tøj og udstyr, så du kan blive helt klar til cykelferien:

Råd og vejledning
Posted: October 01, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger