10,5 gode råd til cykelferien

Inspiration til eventyr
< Forrige artikel Næste artikel >
10,5 gode råd til cykelferien
Råd og vejledning
10 May 2014

10,5 gode råd til cykelferien

Her har vi samlet en stribe gode råd om at tage på cykelferie; forberedelser, udstyr, pakning af tasker med mere. Lad dig inspirere til dit helt eget eventyr, stort eller lille.

1. Hvilken type tur skal du på?

Skal du på dit livs eventyr, skal du en uge til Bornholm med din partner, eller skal du have børnene med i en hænger? Gør dig turens karakter klar og planlæg derefter.

2. Hvilke forventninger har deltagerne?

Intet kan ødelægge en tur som forskellige forventninger til turens forløb og indhold. Det kan give store diskussioner og uvenskab undervejs – kedelige rejsekammerater. Afstem derfor forventningerne, inden I tager afsted: Er I turister, er I på præstationstur, er det tilladt at holde hviledage, skal man absolut følges ad op ad bakkerne; spørgsmålene kan være mange.

3. Er det nødvendigt med cykeltøj?

På en afslappet cykelferie behøver man på ingen måde at ligne en, der er stukket af fra hovedfeltet i Tour de France. Nogle få ting kan dog på det varmeste anbefales: Cykelbukser med polstring, svedtransporterende undertrøje, cykelhandsker med polstring samt selvfølgelig en rar, velsiddende hjelm med god ventilation.

Skal du køre på offentlige veje, er en vest i en hidsig farve en rigtig god idé af hensyn til synligheden.

Se Eventyrsports udvalg af cykeltøj her >

4. Hvad med regnvejr?

Regntøjet skal være åndbart, ellers kan du næsten lige så godt lade være med at tage det på.

Hvis du skal købe nyt til turen, så find noget, der er designet til cykelbrug med f.eks. forlænget ryg, faconsyede knæ og ben med samlende stropper eller minimal vidde. Ventilationslynlåse under ærmerne og ved lårene er rigtig lækkert, og hvis du oven i købet kan finde noget, der er helt eller delvis strækbart, bliver det bare endnu bedre. Husk overtræk til fødderne, du har ikke lyst til at tage gummistøvler med.

regntøj til tørre

Regntøj og cykelhandsker til tørre

Se Eventyrsports udvalg af regntøj her >

5. Hvordan undgår jeg trætte fødder?

Hvis du kører på en cykel med klikpedaler, bruger du også rigtige cykelsko på din cykelferie. Disse fås også i tur-udgaver. De ligner almindelige sko, men kan klikkes fast i pedalerne, og så behøver du ikke at vralte som en ægte cykelrytter, når du skal ind og købe aftensmaden.

Har du almindelige pedaler, skal du lige tænke lidt over dit fodtøj. Løbesko eller bløde sandaler er ikke særlig velegnede, hvis du skal cykle nogle timer om dagen, for dine fødder finder ingen hvile på bløde såler, og fødderne krummer sig om pedalerne. En lidt stiv sko eller sandal i stil med vandresko er rigtig god.

 

6. Hvordan skal cykeltaskerne være?

Kort fortalt skal de være vandtætte, have en stiv bagside og en skrå forside, og så skal de være nemme at få af og på cyklen.

Den stive bagside får tasken til at blive på ydersiden af bagagebærerne, så hjørnerne ikke slasker ind i hjulet, hvilket kan få ret kedelige konsekvenser. Den skrå side betyder, at du kan trække foden op forbi tasken uden at støde ind i den. Og så skal det være nemt at få taskerne af og på, alt andet bliver voldsomt irriterende i længden. Yderlommer, reflekser, bæreremme og – håndtag er også rart at have.

Hvis du ud over bagtasker og en styrtaske også har brug for fortasker, skal du huske at have monteret en bøjle til low riders eller en bagagebærer. Det kan være lidt besværligt, desværre umuligt på visse cykler, så tjek det i god tid.

Se Eventyrsports udvalg af cykeltasker her >

7. Hvordan pakker man taskerne?

Del indholdet op i små pakker, så er det nemmere at finde tingene og hurtigere at pakke. Det tunge skal ligge nederst, så tyngdepunktet ligger så lavt som muligt. Det er smart at have nogenlunde samme vægt på begge sider af cyklen, især i fortaskerne. En skæv vægtfordeling her får cyklen til at trække til den ene side.

Giv dine ting en fast plads, f.eks. civilt tøj i den ene bagtaske og cykeltøj i den anden, en fortaske til køkkengrej eller hvordan det nu passer dig. Hav regntøjet øverst og lettilgængeligt.

En fidus er at pakke det civile tøj fra aftenen før i en pose for sig. Så er det nemt at hive det hele frem på en gang, når du skal af med dagens svedige cykeltøj, og det kan sagtens holde i flere dage, når du har cykeltøj på det meste af dagen.

Et fif til køkkenafdelingen: Er det dårligt vejr, så lav en frokostpakke klar om morgenen, mens du stadig er i tørvejr. Så slipper du for at hive al maden frem i regnvejr til frokost.

I styrtasken kan du have værdigenstande, kamera og den slags. Den er nem at tage med sig, hvis man skal væk fra cyklen, og de er som regel udstyret med en skulderrem. Det er også her, du har dit kort, enten i en medfølgende eller tilkøbt kortlomme, som helst skal være vandtæt.

Nicolai Bangsgaard på cykeltur i Tibet

Nicolai Bangsgaard, som om nogen kender til livet på en cykeltur. Læs om hans fantastiske rejse her >

8. Sidder du godt på din cykel?

Har du nogensinde gjort noget ud af at tilpasse cyklen til din krop? Mange bruger den bare, som den fremstod ved anskaffelsen, og så snyder man sig selv.

Passer højden på sadlen? Er den bare lidt for lav, bliver det voldsomt hårdt for benene. Husk i den forbindelse at køre i forholdsvis lave gear. Det giver en højere kadence, som er væsentlig mere skånsom for både knæ og muskler.

Har du den rigtige sadel på? Er den tilpas i bredden? Der findes et utal af forskellige modeller, brede og smalle, og lige i det område af kroppen er der som bekendt ret stor forskel på kvinders og mænds anatomi. Og hvordan med vinklen? Sadler kan vippes op og ned, har du prøvet at justere din? Den kan måske også skydes frem og tilbage, det gør en ret stor forskel. Prøv at få en snak med din cykelhandler.

Og hvad med styret? Det kan også justeres i højden, og det kan drejes rundt i styrpinden, så det får en anderledes vinkel. Passer vinklerne til din krop? Skal du måske have nogen blødere håndtag på? Hvis du kører i en foroverbøjet stilling, f.eks. på en citybike eller mountainbike, er der stor belastning på hænder og håndled.

9. Hvordan finder jeg vej?

Antallet og typen af nødvendige kort afhænger naturligvis helt og holdent af turens art. Der findes masser af spændende, afmærkede cykelruter i Danmark og andre lande, og man kan typisk købe kort, der passer til ruterne.

Er du ude på egen hånd, er kort i målestok 1:250.000 velegnede. Hvis man finder kort med højdekurver, kan man forholde sig til terrænet på forhånd, eller man kan vælge at lade sig overraske.

1:125.000 kan også bruges, men så skal man skifte kortet i kortlommen hele tiden, fordi man kører ud af kortet. I områder med få veje, f.eks. det nordlige Skandinavien, kan 1:400.000 sagtens bruges.

10. Hvordan forbereder jeg mig?

  • Sørg for at have nogle kilometer i benene, inden du tager afsted. Det gælder selvfølgelig især, hvis du planlægger lange dagsetaper
  • Tjek din cykel. Er den indstillet rigtigt, og er den klar til en længere tur? Skift måske dæk og kæde
  • Find/køb/lån det udstyr, du skal have med, og lav en prøvepakning. Har du fundet ting frem i kategorien ”kunne være rare af have med,” så er de sikkert ikke nødvendige, når det kommer til stykket. Husk, at du selv skal levere energien til at få det hele transporteret
  • Undersøg, om der er ting på din rute, som du gerne vil se, og læg dem ind i planlægningen. Det er dumt at komme til en spændende seværdighed 10 minutter i lukketid


10,5. Hvad er det allervigtigste?

At nyde turen; vejret, lyde, lugte, farver, udsigter, glæden ved at have klaret en hård bakke og den fede tur nedad.

Vi har det meste til cykelturen

Ved at klikke på linksene herunder, kommer du forbi nogle af de ting, du kan få brug for på cykelferien.

Telte >

Soveposer >

Liggeunderlag >

Køkkenudstyr >

Cykeludstyr >

Lygter >

Råd og vejledning
Posted: May 10, 2014
Categories: Cykling
Forfatter: Helle B Rohde