Kend din skaljakke

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Kend din skaljakke
Råd og vejledning
12 December 2021

Kend din skaljakke

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Kender du virkelig din skaljakke? Få styr på detaljerne og vælg den rigtige, som holder dig tør og ånder effektivt – uanset hvad du skal bruge den til.

Hvad end du skal ud i silende regn, våd sne eller hård vind, så skal du kunne stole på din skaljakke. Din skaljakke skal beskytte dig imod elementerne, så du har det godt og kan nyde det, du har gang i, uanset om du opholder dig herhjemme eller skal på eventyr i udlandet. Og også uanset om du møder let sommerregn eller tung, kold sne.

Læs også:

Find den perfekte skaljakke

Her i artiklen stiller vi skarpt på tre ting: Først kommer vi igennem seks forskellige tekniske detaljer, du kan holde øje med, når du skal vælge din skaljakke. Så fokuserer vi på jakkens åndbarhed og vedligeholdelse. Vi slutter af med en huskeliste over alle de ting du kan overveje, når du skal finde din næste skaljakke. 

Giv den gas med læsningen!

6 detaljer du kan holde øje med

Kend_din_skaljakke_1

#1: Hætte og krave

Visse jakker har begge dele, en såkaldt ”fritstående krave”. Kraven bør for det første være høj, for på den måde kan du skærme underdelen af dit ansigt mod regn og blæst. For det andet bør jakken lukke nogenlunde tæt om halsen. Det er super vigtigt, for hvis du er ude i regnvejr i lang tid, og din jakke ikke slutter tæt omkring halsen, kommer regnen bare ind deroppefra. For det tredje bør jakken have en hagebeskytter ved lynlåsen – det kan blive ubehageligt i længden ellers. Hætten skal som minimum kunne justeres i to retninger, også gerne tre, så den kan sidde tæt på dit hoved og beskytte optimalt. En form for skygge giver ekstra beskyttelse af ansigt og øjne – det er især rart når det regner og blæser! Tænk også over, om du skal kunne have en hjelm – cykel- eller skihjelm – under hætten.


#2: Lynlåse

Hvilken lynlås du skal kigge efter, kommer an på hvad du skal bruge jakken til. En almindelig lynlås glider nemmere end en vandskyende og er som regel suppleret med to vindflapper. En udvendig flap med knapper eller Velcro® kan holde jakken sammen, hvis lynlåsen skulle gå i stykker. Vandskyende lynlåse har derimod en form for gummibelægning, som erstatter vind- / vandflappen. Det sparer en del vægt. Og gør selvfølgelig også jakken mere vandtæt. 


#3: Snørejusteringer

Der er næsten altid en snøre i jakkens underkant, oftest af elastik, og den kan tit trækkes sammen med én hånd eller inde i lommerne. Sommetider kan der også være en snøre i livet, hvis det er en lang jakke. Det er bedst hvis snøren er usynlig, så den ikke hænger fast i noget. Så er der også mindre risiko for, at den går i stykker. Snøren i hætten går rundt langs med kanten og lukker hætten sammen. Snørens ender bør være fikserede, så de ikke pisker eller svirper dig i ansigtet. I nogle jakker sidder snøreenderne til hætten på indersiden af jakken. På den måde er du fri for at blive pisket i ansigtet.

#4: Yder-/indermateriale

Polyester og/eller nylon er langt det mest anvendte materiale, når der er tale om vandtætte jakker. Polyester er langt det billigste, men det er ikke så stærkt som nylon. Nylon bruges i de lidt dyrere og slidstærke jakker. Der vil typisk også være en mere hårdfør nylon på ærmer og skuldre, for her kommer du til at slide mest på din jakke. Når vi taler om polyester, så anvendes der en større eller mindre del genanvendt polyester, for eksempel gamle sodavandsflasker eller fleecetrøjer. Du kan også være heldig at finde en jakke, som er strækbar. Hvor strækbar jakken er, afhænger selvfølgelig af materialet. De jakker, der ikke er strækbare, er typisk mere hårdføre end de strækbare jakker.

#5: Figursyede ærmer

Figursyede ærmer indebærer, at du slipper for at have ekstra stof til at sidde og bule, når du bøjer albuen. Det giver også mindre slitage på albuen, da stoffet ikke bliver spændt så hårdt ud. Figursyede ærmer findes typisk i tekniske jakker, som er lavet til klatring, skiløb o. lign. hvor du skal være aktiv og bevæge dig meget. Men de findes også ved andre modeller. Men mest i de lidt dyrere modeller – det er nemlig noget mere besværligt at fremstille dem.

 #6: Lommer og ventilation

Mange lommer er lig med højere vægt. Hvis lav vægt er et vigtigt krav til din skaljakke, bør du derfor gå efter en model med færre lommer og detaljer i det hele taget. Hvis du skal bruge rygsæk eller klatresele, når du har jakken på, er det godt med højtsiddende lommer – de kaldes også Napoleonslommer. Det er nogle frontlommer, der også fungerer som ventilationsåbninger, når de er åbne. Hvis du går efter sådan en detalje, så husk at du skal have andre lommer til at have dine ting i. Ventilationsåbninger i armhulen kan derimod være en stor fordel, hvis du er meget aktiv, eller det er varmt. Fordi ventilationsåbningerne er placeret under armen, kan du også bruge ventilationsåbningerne i lettere regnvejr, uden at du lukker regnen ind. 

Læs også:

7 bud på skaljakker og regnjakker til foråret

Materialevalg: Åndbarhed og vedligeholdelse

Kend_din_skaljakke_2

Åndbarhed

Åndbarheden er et udtryk for et materiales evne til at lade vanddamp slippe væk fra kroppen. Det måles typisk efter formlen g/m²/24h, og jo højere tallet er, jo højere vil åndbarheden derfor også være. Kunsten er her at finde en passende balance mellem vandtæthed og åndbarhed – og ikke mindst en, som virker for dig.

Bomuld har en meget høj åndbarhed, mens for eksempel polyester eller nylon har lav åndbarhed. Mange skaljakker har dog i dag åndbare membraner. Hvor åndbar din jakke skal være, kommer meget an på, hvad du skal bruge den til. Til vandring, langrendsløb o. lign. så bør den være meget åndbar. Men hvis du skal lave noget, hvor det er vigtigere at du står stille og holder varmen, så må den gerne være mindre åndbar.

Vedligeholdelse

Jakker med åndbare membraner (for eksempel Gore-Tex®, eVent og Neoshell®) bør vaskes jævnligt, fordi hudfedt og andet snavs gør det sværere for din krop at komme af med fugten. Jakken skal også være godt imprægneret, idet membranen kun kan transportere fugt mellem to miljøer, der har forskellig fugtighedsprocent. Hvis der er lige så vådt på yder- som på indersiden, sker der intet, så sørg for, at vandet preller af – det er super vigtigt! En tur i vaskemaskinen og tumbleren på lav varme med passende vaske- og imprægneringsmidler gør underværker. Læs vaskeanvisningen først! Du kan også med fordel læse vores artikel om hvordan du gør det.

7 spørgsmål til udvælgelsen af din næste skaljakke

Hvilken størrelse og pasform er du på udkig efter?

Tekniske jakker er beregnet til at sidde nogenlunde tæt og fungere sammen med underliggende lag, og de er ret figursyede i snittet. På den måde undgår du ekstra stof, som fylder og vejer unødigt meget. De mere hverdagsprægede jakker er ofte lidt løsere i det, så der f.eks. er plads til en ekstra trøje. Derudover er de tit også billigere at købe.


Hvilke og hvor mange detaljer skal du have?

Er mange detaljer eller lav vægt er det vigtigste for dig? Lommer, lynlåse, og forstærkninger vejer nemlig alt sammen. Det kan også være, at du bare godt kan lide et enkelt udtryk uden dikkedarer og alle mulige smarte løsninger. Sommetider er en helt enkel og robust jakke det bedste valg.


Har du behov for en lavinereflektor?

En indbygget lavinesøgerreflektor øger din sikkerhed betragteligt, hvis uheldet skulle være ude. Det er især vigtigt, hvis du skal bruge jakken til skikørsel eller bjergbestigning. Hvis du bare er ude efter en jakke til dagligdagsbrug herhjemme, gør lavinereflektoren hverken fra eller til.


Skal jakken have forstærkninger? Hvor henne?

Jakker er tit lavet af to typer stof, hvoraf det stærkeste bruges over skuldrene, rundt om hoften og på underarmene – det vil sige de steder, hvor en rygsæk for eksempel vil slide på jakken. Det er især vigtigt, at du undersøger, om jakken er kraftig nok til rygsækbrug. For en tung rygsæk presser meget vægt ned på dine hofter og skuldre. Det skulle din nye skaljakke gerne kunne holde til uden at lukke vand indenfor.


Hvad med mikrotape og syninger?

Der er også lidt med syninger og samlinger. Syninger er dyre, sårbare og ikke vandtætte, så det gælder faktisk om at have så få som overhovedet muligt. Det kan nemlig tit være her, at jakken på et tidspunkt giver op. Placeringen af syninger og sømme er sjældent tilfældig, for producenterne tager tit store hensyn til slitage og bevægelsesfrihed i jakken. Tit er sømmene også tapede, og så bliver de vandtætte. Men det påvirker også åndbarheden. Derfor bør du tænke over, at jo smallere tapen er, des større er området, hvor din krop kan skubbe sin fugt ud gennem jakken.


Skal du vælge membran eller coating?

Hvis en jakke skal være vandtæt og åndbar, så har den enten en membran eller en coating. En membran er et stoflag, der bliver limet (eller på anden måde bliver fastjgort) på yder- og eventuelt inderstoffet. Membran er uden tvivl den mest holdbare og derfor også den dyreste løsning.

En coating derimod er en form for maling, der bliver sprøjtet på yderstoffet. Den ses ofte som en lys inderside på et farvet stof og fungerer på samme måde som membranen, men er billigere. Der findes et utal af versioner af begge typer. Mærker som Didriksons bruger tit coatings, mens at GoreTex er et eksempel på en membran, som du garanteret har hørt om før.


Er du på udkig efter en 2-lags eller 3- lags jakke?

Det sidste du skal overveje er, om du skal have fat i en 2- eller 3-lags jakke. 2-lags betyder, at membran og yderstof er samlet og suppleres med et løst for for at beskytte membranen. 3-lags vil sige, at membranen sidder skjult mellem yder- og inderstof, så det hele fungerer som ét lag. 3-lags er lettest (og typisk dyrest), mens 2-lags har en lidt højere åndbarhed, idet inderforet ofte er et net, som dampen suser lige igennem. Du kan læse mere om membraner fra Gore-Tex® lige her.

Husk også:

… at komme ned og prøve den jakke du har udset dig

… at vi har 365 dages returret, så du kan også bestille jakken hjem til dig selv, og prøve den i god ro og mag

 

Det var alt jeg havde til dig i denne omgang – god fornøjelse med jakke-jagten!

Råd og vejledning
Posted: December 12, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger