Hvordan vælger jeg klatresko?

Henter data...
< Forrige artikel
Hvordan vælger jeg klatresko?
Råd og vejledning
01 January 2014

Hvordan vælger jeg klatresko?

Klatresko er ekstremt vigtige i klatring, da det er gennem dem du aflaster størstedelen af din vægt. Med de forkerte sko gør man sin klatring meget sværere. For store sko gør det svært at stå på små greb, man mister følingen i grebene og hælen ryger måske ud af skoen på et heelhook.


Men med alt for små sko kan det simpelthen være for smertefuldt at klatre. Nogle kan holde denne smerte ud, mens andre ikke kan have det. Derfor er det vigtigt at find en god balance. Læs med her, og bliv klogere på, hvordan du vælger det rigtige par klatresko til din næste tur på væggen eller klippen.

Skal den virkelig sidde så tæt?

Er du ny i klatring ved du måske, hvad en perfekt løbesko er, men nok ikke hvad en perfekt klatresko er. For en klatresko skal sidde meget tæt. Når du kommer ned i skoen, skal tæerne være let bøjede, og du skal faktisk ikke rigtigt kunne bevæge dem. Første gang man prøver klatresko, kan det godt være lidt ubehageligt, men man vænner sig overraskende hurtigt til det. Det skal også siges, at langt de fleste klatresko udvider sig et halvt til et helt nummer og tilpasser sig til din fod. Derfor bør den med tiden blive mere behagelig at have på.



Typer af klatresko

Klatresko_1000x500

Hvilken type sko du skal vælge, afhænger af typen af klatring du dyrker, samt dit niveau og personlige præferencer. Er det ruteklatring, hvor man er på væggen eller klippen i lang tid, vil en behagelig snørebåndsko være et godt valg.  Omvendt kan en aggressiv velcrosko være et godt valg til hård bouldering. Her er det en fordel med en sko, der er nem at få af og på, og som man ikke skal have på i ret lang tid af gangen.

Som nævnt skal skoen sidde til, så din fod har tæt kontakt til overfladen. Det kan være en idé at prøve skoen lidt derhjemme, inden du tager den i brug, så du er sikker på, at det er den rigtige model og størrelse til dig. Overordnet set kan man inddele klatresko efter aggressivitet, det vil sige hvor bøjet eller flad skoen er. 

Neutrale sko

De mest flade sko er oftest de mest behagelige, og derfor også gode til begyndere. Disse er generelt rarere at have på, men de er tilgengæld ikke helt så gode til at stå på de helt små greb eller på overhængende vægge eller klipper. Omvendt kan de flade sko faktisk være gode til at ”smeare” på klatrefladen. Her bruger man ikke kun spidsen eller siderne af skoen, men maximerer i stedet brugen af hele skoens overflade, noget der er relevant, når man klatrer "slab" -  det vil sige ruter med positiv hældning. Hvis man bare vil klatre for sjov og ikke klatrer meget overhængende ruter, synes jeg, at man skal tage et par begyndersko med en mere neutral profil.

Moderate sko

Når du forhåbentligt er blevet endnu bedre til klatring og skal have et nyt par sko, kan det være en idé at vælge en sko med en moderat profil, der kombinerer komforten fra begynderskoen med muligheden for at stå på mindre greb. Disse sko tillader også tit bedre moves som heel-hooks og toe-hooks. Husk dog, at du ikke kan købe dig til at blive en bedre klatrer - det er stadig din teknik, der skal klare arbejdet.

Aggressive sko

De aggressive klatresko er generelt mere krævende for fødderne, men de er til gengæld også meget effektive til at fastholde grebet på de helt små kanter. Det vil kræve tid og tilvænning med en aggressiv sko, før den føles og fungerer optimalt. 

Hvis man gerne vil klatre meget svære ruter og boulder-problemer, er der ingen vej uden om de mere aggressive sko. En aggressiv sko er derudover også en fordel på stejle, overhængende ruter og problemer. De fleste erfarne klatrere har mere end ét par sko i gang – ofte forskellige modeller - men nogle gange også bare to ens par sko, så man ikke risikerer kun at stå med et par spritnye sko, når de gamle ikke kan mere.


Rigtig god fornøjelse med dine nye klatresko!

- Frederik Thulstrup

Råd og vejledning
Posted: January 01, 2014
Forfatter: Eventyrsport Blogger